Auktorisointia arvostetaan

29.5.2024 on yritysvälittäjillä jo kolmannen kerran mahdollisuus mittauttaa ammatillista osaamistaan.  Nelisen vuotta sitten aloitettu yritysvälittäjien auktorisointi on otettu hyvin vastaan. Ruotsissa samanlainen toimintatapa on ollut käytössä jo pidempään. Auktoroinnista on myös tullut, kuten yksi tarkoitus olikin, kilpailuetu niille, jotka tentin ovat läpäisseet. Auktorisoitua välittäjää on helppo ja turvallista suositella niidenkin, joille toimiala on vieras. Auktorisoidun välittäjän suosittelemien on mm. viranomaisille ja hankkeissa työskenteleville neutraali ja puolueeton tapa ohjata asiakasta ammattilaisen pakeille.

Pänttäämällä ei auktorisointikokeesta läpi pääse, mutta sitäkin tarvitaan. Kokeeseen on nimetty joitakin ennakkomateriaaleja, joista kysymyksiä tulee. Kysymyksiä tulee lisäksi aiheista, joihin ei ole vain yhtä lähdettä tai ne ovat asioita, joita alalla toimivan ammattilaisen tulisi tietää työnsä kautta. Yritysvälittäjäksi ei voi opiskella missään oppilaitoksessa, ammattitaito karttuu työtä tekemällä. Tutkintokoe on näyttökoe. Siihen on koottu kymmeneltä osa-alueelta kysymyksiä, joiden hallintaa pidetään ammattivälittäjän perusosaamisena.

Kokeen läpäisytasona on pidetty sitä, että kokelaista 75 -85 % läpäisee tutkinnon. Kysymykset ovat monivalintatehtäviä, mutta eivät helppoja. Kukaan ei ole vielä osannut vastata kaikkiin kysymyksiin oikein, vaikka kokeissa on ollut kauppatieteen tohtoreita ja professorejakin. Tenttituloksen on saanut normaalisti tietää jo samana päivänä.

Auktorisoitu yritysvälittäjä saa kehystetyn tutkintotodistuksen sekä oikeuden käyttää AYV- titteliä ja sen ruotsin ja englanninkielisistä vastinetta Authorized Business Broker  (ABB) ja Auktoriserad Företagsmäklare (AFM). Auktorisointi on voimassa viisi vuotta kerrallaan, jonka jälkeen välittäjän on osoitettava yhdistyksen hallitukselle aktiivinen toiminta yritysvälittäjänä.

SYVL ry tavoittelee sitä, että mahdollisimman moni välittäjäkunnastamme olisi auktoroitu ja sen myötä arvostettu asiantuntija niin asiakkaiden kuin sidosryhmien parissa.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: KLIKKAA TÄSTÄ

Kirjoittaja:
Juha Rantanen
SYVL:n hallituksen jäsen