SYVL-jäsenyys: Myös matalankynnyksen omistajanvaihdosneuvojan paras valinta

Miksi liittyä Suomen yritysvälittäjäin ja omistajanvaihdosasiantuntijain liittoon? Tavoitteena monipuolinen omistajanvaihdosneuvonta

Suomi tarvitsee työllistäviä mikroyrityksiä – uusia ja nykyisten, jo olemassa olevien yritysten toiminnan jatkuvuutta. Omistajanvaihdosten toteutumiseen tarvitaan sekä ns. matalankynnyksen neuvontapalveluita että yksityisiä palveluntarjoajia ja erityisesti näiden yhteistyötä. Yritysten omistajanvaihdosneuvonta vaatii toteuttavalta taholta vahvaa asiantuntemusta ja verkostoja.

SYVL edistää yhteistyön vahvistamista, alalla toimivien henkilöiden ammattitaidon lisäämistä ja heidän kohtaamisia. Se tarjoaa jäsenilleen monia mahdollisuuksia parantaa sekä alueellisen että valtakunnallisen omistajanvaihdosekosysteemin ymmärrystä ja yhteistyötä, omistajanvaihdosneuvonnan laatua ja siten edistää onnistuneita omistajanvaihdoksia.

Verkostot, yhteistyö ja kouluttautuminen

SYVL-jäsenyys mahdollistaa verkostoitumisen muiden yritysvälittäjien ja omistajanvaihdosasiantuntijoiden kanssa mm. koulutusten, yhdistyksen kokousten ja kesäpäivien yhteydessä. Verkostojen kautta voit saada arvokkaita kontakteja, jotka auttavat löytämään parhaita ratkaisuja organisaatiosi ja asiakkaittesi tarpeisiin. Yhteistyö muiden asiantuntijoiden kanssa mahdollistaa myös kokemusten ja osaamisen jakamisen.

Jäsenille tarjotaan ajankohtaisia koulutuksia ja tiedotetaan toimialaa koskevista muutoksista, ilmiöistä, tutkimuksista ja muista ajankohtaisista asioista mm. jäsenille suunnatun uutiskirjeen kautta. Yksi merkittävimmistä koulutukista on auktorisoidun yritysvälittäjän tutkinto, mikä järjestetään vuosittain. Lisätietoja tästä löydät täältä: Yritysvälittäjien Auktorisointi – Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liitto ry (SYVL)

Yritysneuvojan omat kokemukset

Ensi kosketukseni omalla urallani yritysten omistajanvaihdosten edistämiseen tapahtui kymmenen vuotta sitten kun Savonlinnassa starttasi Etelä-Savon Maakuntaliiton rahoittama omistajanvaihdoshanke Kontrahti. Olin toiminut yrittäjänä ja muutaman kerran yrityksen ostamistakin suunnitellut mutta muutoin aihe oli kuin hyppy tuntemattomaan.

Pohjatyön tein ahmimalla aiheesta julkaissut tutkimukset, blogit ja muut artikkelit ja jatkoin osallistumalla niin alueellisiin kuin valtakunnallisia tapahtumiin. En muista tarkalleen mistä saimme silloin tiedon SYVL:stä mutta muistan, että Itä-Savon Uusyrityskeskus ry liittyi jäseneksi hyvin pian sen jälkeen, kun hanke alkoi. Vaikka edustamani organisaatio ei alkuun ollut erityisen aktiivinen jäsen, edesauttoi jäsenyys työtämme.

Jäsenyyden myötä mm. ymmärrys julkisen/matalankynnyksen omistajanvaihdosneuvonnan ja yksityisen/kaupallisten toimijoiden tarjoaman omistajanvaihdospalvelujen jaosta selkiintyi. Samoin myös potentiaalista, mikä eri toimijoiden yhteistyöllä voi olla. Tänä päivänä eri toimijat ovatkin lähempänä toisiaan ja ymmärrämme kuinka yhteistyöllä voimme tukea vaihdosten onnistumisia eli yhteistä päämääräämme.

Toinen merkittävä asia on itselleni ollut se, että olen päässyt henkilökohtaisesti tutustumaan niihin henkilöihin (sanoisin jopa esikuviin), joiden tutkimuksia ja artikkeleja olin lukenut ja esityksiä kuullut. Olen saanut tuntea, että myös matalankynnyksen neuvontatyötä tekeviä kuullaan ja arvostetaan. Olen voinut tuoda esille paikallista tekemistä ja viedä oppeja ja näkemyksiä omaan toimintaamme Etelä-Savossa ihan loppuasiakkaalle saakka.

Vaikuttamisen mahdollisuudet

Jäsenyys mahdollistaa myös yhdistyksen hallitukseen valinnan ja sitä kautta mahdollisuuden vaikuttaa alan kehitykseen ja toimintatapoihin. Hallitustyöskentelyssä pääsee tuomaan esiin omia näkemyksiään ja edistämään yhdistyksen toimintamallia. Tämä on erityisen tärkeää, kun haluamme yhdessä kehittää omistajanvaihdosneuvontaa ja varmistaa, että alamme säilyttää korkean laadun ja asiantuntemuksen, sekä välittömän yhteistyön eri toimijoiden välillä.

SYVL:n jäsenyys tarjoaa myös matalankynnyksen omistajanvaihdosneuvojan uralle vahvan pohjan ja tukiverkon. Jäsenyys mahdollistaa verkostoitumisen, jatkuvan koulutuksen, vaikuttamisen alan kehitykseen sekä konkreettiset jäsenedut, jotka auttavat parantamaan omistajanvaihdosneuvonnan laatua. Itse olen kokenut SYVL:n jäsenyyden erittäin hyödylliseksi ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille alalla toimiville asiantuntijoille.

Liity mukaan ja koe itse, kuinka SYVL voi viedä asiantuntijuutesi uudelle tasolle ja auttaa sinua tarjoamaan asiakkaille parhaan mahdollisen palvelun omistajanvaihdosneuvonnassa.

Kirjoittaja:
Katja Remes
SYVL:n hallituksen jäsen

SYVL:n vuosikokous 14.3.2025

Lämpimästi tervetuloa Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liitto ry:n vuosikokoukseen 14.3.2025 Helsinkiin klo 11-15.

Aloitamme kokouksen yhteisellä lounaalla, jonka jälkeen siirrymme kokoustilaan kuulemaan inspiraatiopuheenvuoron yrityskaupasta kansainvälistymisen välineenä sekä yrityskaupan jälkeisestä integraatiosta ja siihen liittyvistä sudenkuopista. Tästä siirrymmekin sitten kokoustamaan.

Nyt sinulla on mahdollisuus lähteä mukaan myös hallitukseen. Työkuorma ei ole suuri, mutta erittäin antoisa. Hallituksessa olet omistajanvaihdosaktiivien valtakunnallisessa ytimessä! Hallitukseen valitaan puheenjohtajan lisäksi 2 – 8 jäsentä.

Voit ilmoittautua vuosikokoukseen vaikka heti. Vuosikokouksessa voi olla mukana joko paikan päällä tai etäyhteydellä. Ilmoittautumaan pääset TÄSTÄ

 

Uusi suunta elämälle: Yrittäjyyteen yritysoston kautta

Oletko koskaan harkinnut yrittäjyyttä, mutta ajatus yrityksen perustamisesta nollasta tuntuu liian suurelta harppaukselta? Mitä jos ostaisit itsellesi työpaikan? Yritysosto tarjoaa sinulle mahdollisuuden hypätä suoraan toiminnan ytimeen, hyödyntämällä valmiina olevaa yritysmallia ja asiakaskuntaa.

Mitkä ovat yritysoston hyödyt?

Nopeampi pääsy markkinoille

Yrityksen ostaminen voi tarjota sinulle nopeamman pääsyn markkinoille verrattuna uuden yrityksen perustamiseen. Ostamalla jo olemassa olevan yrityksen, voit hyötyä sen vakiintuneesta asiakaskunnasta, tunnetusta brändistä ja esimerkiksi valmiista kassavirrasta. Usein myös olemassa oleva yritys on testannut ja kokeillut useita eri yrittäjyyden reittejä, kenties käynyt ”kuoleman laaksossa”, joten pääset hyppäämään suoraan yli turhan vaiheilun ja tiedät heti, mikä toimii ja mikä ei.

Vakiintunut asiakaskunta

Kun ostat yrityksen, saat käyttöösi sen olemassa olevan asiakaskunnan, mikä voi olla äärimmäisen arvokasta. Asiakaskunta tarjoaa sinulle valmiin markkinasegmentin, johon voit kohdentaa markkinointiponnistelusi ja parantaa tuotteita tai palveluita heidän tarpeidensa mukaisesti.

Tunnettu brändi ja kokonaisuuden kehittäminen

Tunnettu brändi on yksi arvokkaimmista omaisuuksista, joita voit saada yritysoston yhteydessä. Brändin tunnistettavuus ja maine voivat auttaa sinua erottumaan kilpailijoista ja houkuttelemaan uusia asiakkaita. Voit myös hyödyntää brändin uskollisuutta rakentamalla uusia liiketoimintalinjoja tai markkinoimalla uusia tuotteita nykyisille asiakkaille.

Mitkä ovat yritysoston haasteet?

Ostajakin tarvitsee asiantuntijan apua

Vaikka yritysosto tarjoaa monia etuja, siihen liittyy myös useita haasteita, jotka on otettava huomioon. Yksi merkittävimmistä haasteista on osata ostaa. On hyvä käyttää asiantuntijan apua tutkiessa yrityksen liiketoimintaa ja tehdessä tarjousta. Näin hoksaat ottaa huomioon eri näkökulmia ja saat tehtyä oikeanlaiset paperit ostohetkellä.

Integraatio

Uuden omistajan on varmistettava, että liiketoiminta integroituu saumattomasti olemassa oleviin toimintoihin ja että kaikki sidosryhmät ovat mukana muutoksessa. Ostetun yrityksen henkilökunnan integraatioon kannattaa käyttää aikaa ja suunnitella haltuunotto huolellisesti.

Kulttuurien yhteensovittaminen

Yrityksen osto voi tuoda mukanaan haasteen kulttuurien yhteensovittamisessa. On tärkeää ymmärtää ja kunnioittaa ostetun yrityksen kulttuuria ja löytää tapa yhdistää se uuden omistajan yrityskulttuuriin. Tämä voi vaatia avoimen viestinnän strategioita ja yhteistyötä henkilöstön kanssa, jotta muutosprosessi sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Yritysostolla unelmat todeksi!

Yrityksen ostaminen voi olla juuri se askel, joka tuo elämääsi uutta intoa ja merkitystä. Yritysosto on houkutteleva vaihtoehto sinulle, joka haluat ryhtyä yrittäjäksi, mutta et halua aloittaa täysin tyhjästä. Kun tarkastellaan yritysostoja tehneitä, yrityksen kautta menestyneitä henkilöitä nähdään, että oikean yrityksen ostaminen ja sen strateginen kehittäminen voi olla kannattava tapa aloittaa yrittäjänä. Yritysoston kautta saavutettu yrittäjyys voi olla palkitsevaa ja tarjota uusia mahdollisuuksia, jotka eivät välttämättä ole saatavilla perinteisen yrityksen perustamisen kautta. Se on reitti, joka vaatii rohkeutta, päättäväisyyttä ja kykyä nähdä mahdollisuuksia siellä, missä muut näkevät haasteita.

Uskalla unelmoida ja tartu tilaisuuteen!

Kirjoittaja:

Anneli Komi
omistajanvaihdostoiminnan päällikkö, Suomen Yrittäjät
SYVL:n hallituksen jäsen

Omistajanvaihdosten vuosi 2024 ja odotukset vuodelle 2025

Vuosi 2024 oli omistajanvaihdosten osalta lupaava ja toiveita herättävä. Omistajanvaihdosten määrä kasvoi, ja markkinat elpyivät huomattavasti. Kasvua siivittivät eläkejärjestelyt, korkotason laskeminen ja uusien yrittäjäpolvien aktivoituminen. Vuoden aikana nähtiin useita innostavia esimerkkejä, joissa liiketoiminta siirtyi uudelle yrittäjäpolvelle tai uudistui tuoreiden näkemysten ja toimintatapojen myötä. Omistajanvaihdokset kertovat aina tarinoita ihmisistä – kokemuksista, unelmista ja tulevaisuuden visioista.

SYVL oli aktiivisesti mukana tukemassa näitä tärkeitä hetkiä. Omistajanvaihdosfoorumin jäsenenä liitto edisti omistajanvaihdosten toimintaedellytyksiä ja vahvisti alueellista toimintaa. Lisäksi SYVL valittiin valtakunnalliseen rahoitustyöryhmään ja antoi lausuntoja Valtioneuvoston periaatepäätökseen yrittäjyydestä sekä kasvuyrittäjyysohjelmaan.

Vuosi 2024 toi mukanaan myös konkreettisia saavutuksia. Seitsemän uutta auktorisoitua yritysvälittäjää liittyi joukkoomme, mikä vahvistaa asiakkaiden luottamusta yritysvälittäjien osaamiseen. Koulutimme omistajanvaihdosasiantuntijoita ja -neuvojia sopimusjuridiikan parissa, ja aloimme tehdä tiiviimpää yhteistyötä toimialajärjestöjen kanssa. Esimerkiksi Suomen Hautaustoimistojen Liiton jäsenlehdessä julkaisimme artikkeleita, osallistuimme heidän vuosikokoukseensa ja järjestimme heidän jäsenilleen omistajanvaihdosinfon. Tämä yhteistyö on arvokasta ja sitä odotetaan jatkossa laajennettavan.

Jäsenpalveluiden parantamiseksi otimme käyttöön uuden Membook-jäsenrekisterin. Järjestelmä mahdollistaa mm. jäsenten omien tietojen hallinnan ja parantaa viestintää. Vuosi 2024 oli monipuolinen ja merkityksellinen, tarjoten vankan perustan tulevalle kehitykselle.

Katse vuoteen 2025

Vuodelle 2025 odotukset ovat korkealla. Tuleva vuosi tuo mukanaan uusia kohtaamisia ja mahdollisuuksia niin kokeneille yrittäjille kuin yrityksiä ostaville tahoille. Omistajanvaihdos ei ole vain taloudellinen päätös, vaan myös visio yrityksen tulevaisuudesta.

SYVL jatkaa jäsentensä kouluttamista ja verkostoitumismahdollisuuksien kehittämistä. Tavoitteemme on tarjota yhä kattavampaa tukea kokeneille asiantuntijoille ja samalla antaa aloitteleville neuvojille tarvittavia työkaluja, tukea ja ohjeita. Omistajanvaihdokset ovat yritysten jatkuvuuden ja kasvun kannalta elintärkeitä, ja SYVL haluaa toimia keskeisenä sillanrakentajana myyjien, ostajien ja asiantuntijoiden välillä.

Valmiina uusiin haasteisiin, SYVL pyrkii varmistamaan, että jokainen omistajanvaihdosprosessi on mahdollisimman onnistunut. Ytimessämme on yhteinen päämäärä: jatkuvuus, kasvu ja menestys. Jokainen siirtymä tuo mukanaan uuden tarinan.

Toivotamme kaikille menestyksekästä vuotta 2025!

Kirjoittaja:
Paula Pihlajamaa
SYVL:n hallituksen puheenjohtaja

Miten yritysvälittäjänä markkinoin palvelujani?

Yritysvälittäjän markkinointistrategia on monipuolinen ja vaatii useiden eri kanavien ja menetelmien hyödyntämistä. Digitaalinen markkinointi, verkostoituminen, sisältömarkkinointi, suosittelut, suoramarkkinointi ja yhteistyö muiden ammattilaisten kanssa ovat kaikki tärkeitä elementtejä menestyksekkäässä markkinoinnissa. Näiden avulla saavuttaa laajemman asiakaskunnan ja rakentaa vahvoja, pitkäaikaisia suosittelijasuhteita. Markkinointi on strategialaji, se on suunnitelma menestymisestä. Olen itse mielestäni aktiivinen ja koitan pitää verkostoani tietoisena siitä, että teen yritysvälittäjän työtä ja saan kauppoja aikaiseksikin.

Jaan itse markkinointini muutamaan lohkoon.

Verkkosivut: Ammattimaiset ja informatiiviset verkkosivut ovat välttämättömiä. Ne toimivat käyntikorttina ja tarjoavat potentiaalisille asiakkaille tietoa palveluista. Itse toimin Suomen Yrityskaupat Oy:n franchising yrittäjänä ja heidän verkkosivunsa tarjoavat minulle tuon näkyvyyden.

Sosiaalinen media: LinkedIn, Twitter ja Facebook ovat erinomaisia alustoja verkostoitumiseen ja palvelujen mainostamiseen. Minä olen luonut todella laajat someyhteisöt ja hyödynnän niitä suunnitelmallisesti. Tuotan sinne kiinnostavaa sisältöä, jotta postauksiani katsotaan ja ne näkyvät jatkossakin verkostolleni. Postaan useasti kirjoituksia, valokuvia ja vilahduksia hetkistä arjessa. Pyrin yleensä julkaisemaan positiivisia asioita. Otan kantaa asioihin ja kommentoin usein muiden postauksia. Ja silloin tällöin sopivan hetken tullessa julkaisen yrityskauppaan liittyviä asioita. Mutta pidän huolen, ettei oma ”sivuni” näytä pelkästään työni markkinoinnilta. 80% vähintään jotain muuta asiaa ja siihen sekaan onnistuneita yrityskauppoja, tai mielenkiintoisia myyntiin tulleita yrityksiä. LinkedIn postaus lauantaina aamulla saattaa tuoda useamman kiinnostuneen yhteydenoton tulevaan viikkoon.

Verkostoituminen: Osallistun aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin ja seminaareihin, joissa tapaan potentiaalisia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Verkostoituminen on avainasemassa luottamuksen rakentamisessa ja asiakassuhteiden luomisessa. Ymmärrän, ettei sieltä suoraa toimeksiantoa saa, mutta saatan saada suosittelijan, joka ohjaa minulle asiakkaan. Joskus näistä pitää maksaakin, se ei ole kulu, vaan investointi.

Sisältömarkkinointi: Tarjoamalla arvokasta sisältöä, kuten blogikirjoituksia, voin osoittaa asiantuntemustani ja houkutella asiakkaita. Hyvä sisältömarkkinointi auttaa myös parantamaan hakukonenäkyvyyttä. Monta vuotta olin ulkopuolisena kolumnistina sanomalehti Kalevan taloussivuilla. Se kyllä toimi erityisen hyvin.

Suosittelut ja asiakaskokemukset: Tyytyväiset asiakkaat ovat parhaita markkinoijia. Pyydän aina kaupan jälkeen asiakkaaltani palautteen. Ja jos kauppa on julkinen, niin kysyn voiko myyjä tai kaupan osapuolet suositella minua vastaaviin tehtäviin.

Suoramarkkinointi: Sähköpostikampanjat ja puhelinsoitot ovat erittäin tehokkaita. Pyrin soittamaan kymmeniä puheluita päivässä. Niille kenen tiedän harkitsevan yrityksensä myyntiä ja niille kenen arvelen olevan mahdollisesti sopiva ostaja yritykselle, joka minulla on myynnissä. Useasti turha kauppaaminen on johtanut toisenlaiseen tulokseen. ”En halua ostaa tarjoamaasi yritystä, mutta voisin miettiä oman yritykseni myyntiä”. Sellaisista kaupoista, joihin olen saanut luvan käyttää referenssinä, laadin tiedotteen ja postitan sitä sähköposteilla.

Yhteistyö muiden ammattilaisten kanssa: Teen yhteistyötä muiden ammattilaisten, kuten lakimiesten, pankkien, tilitoimistojen ja tilintarkastajien kanssa. Tämä yhteistyö tuo uusia asiakkaita ja laajentaa verkostoja.

Kokemukseni mukaisesti toimeksiantajalle on tärkeä tietää, että välittäjänä teen tätä työtä tosissani, enkä vain ”vasemmalla kädellä”.

Olen muutaman yhtiön hallituksessa ja parissa hallituksen puheenjohtajanakin, mutta siitä ei ole hyötyä markkinoidessani yritysvälittäjän palveluja. Esim. LinkedIn on nykyaikainen CV ja siinä minulla on selkeästi näkyvillä, että olen yritysvälittäjä.  Kerron usein LinkedIn:issä yrityksistä, joita olen myynyt, tai avustanut kaupassa. Kun joku laittaa yrityksensä myyntiin hän tarvitsee avukseen ahkeran kaupallisen henkilön, jotta ostaja löytyy. Ei hän halua hallitusammattilaista, joka joskus myös tekee helppoja yrityskauppatoimeksiantoja. Toimeksiantaja miettii, onko tuolla välittäjällä virtaa ja tarmoa alkaa kauppaamaan yritystäni.

Miksi jaan teille kokemustani siitä, miten minä onnistun markkinoinnissani? Olen sitä mieltä, että me näymme ammattikuntana liian vähän. Monet yrityksensä myyntiä miettivät ottavat yhteyttä aivan muiden alojen ammattilaisiin ja antavat yrityksensä myyntiin, vaikka tilitoimistolle, tai tilintarkastusyhteisölle. Toivon kollegoideni ja kilpailijoideni aktivoituvan markkinoinnissaan. Teemme arvokasta työtä etsiessämme yrityksille jatkajia. Vaikka kerran minua pyydettiin saapumaan paikalle muulla, kuin omalla autollani. Asiakkaan mielestä minulla 12 vuotta ollut auto viestii heidän henkilöstölleen, että nyt tuo ”yritysten raatokärpänen” pörrää meidän talossa.

Itse haluaisin, että minut nähdään markkinointini tuloksena sellaisena, että tuo kaveri onnistuu löytämään jatkajia hyville yrityksille.

Kirjoittaja

Aki Keisu, Auktorisoitu yritysvälittäjä (AYV), Suomen Yrityskaupat Oy
aki.keisu@yrityskaupat.net