Yrittäjät, tervetuloa tarjoamaan palveluita pienten yritysten yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin

Yrityskaupat ja sukupolvenvaihdokset kaipaavat markkinoille lisää yksityistä palveluntarjontaa mikroyritysten ja yksinyrittäjien saataville. Markkinoiden potentiaalinen koko on kymmeniä tuhansia!

 Vuosittain toteutuu noin 6 000 omistajanvaihdosta

Tuoreimpien tilastotietojen mukaan vuonna 2023 suomalaisissa osakeyhtiöissä toteutettiin ennakollisten tietojen mukaan 2 792 osakekauppaa. Vuonna 2022 sukupolvenvaihdoksia toteutui yhteensä 542 sukupolvenvaihdosta. Liiketoimintakauppojen määrä ei ole tiedossa mutta arvio on, että niitä tapahtuu suunnilleen saman verran, kuin osakekauppoja. Vuosittain omistajanvaihdoksia toteutuu siis reilu 6 000 kappaletta. Sukupolvenvaihdos noin joka tuhannennella yrityksellä vuonna 2022 | Tilastokeskus (stat.fi))

Valtaosa toteutuneista yrityskaupoista mikroyritysten

Vuonna 2023 toteutuneista osakekaupoista 80 % toteutui mikroyrityksissä eli alle 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Vuoden 2022 sukupolvenvaihdoksista 77 % tehtiin mikroyrityksissä.

Lähde: Sukupolvenvaihdos noin joka tuhannennella yrityksellä vuonna 2022 | Tilastokeskus (stat.fi)

Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä (pk-yrityksissä) toteutui 2875 omistajanvaihdosta osakekaupoilla vuonna 2022 eli 99 prosenttia kaikista omistajanvaihdoksista.

Potentiaalisen markkinan koko kymmeniä tuhansia

Omistajanvaihdosfoorumin tutkimuksen mukaan Suomessa etsii vuosittain noin 5000 iäkästä yrittäjää yritykselleen jatkajaa. Suomen Yrittäjien pk-barometrin mukaan omistajanvaihdoksen toivoo toteutuvan jopa 50 000 yrittäjää. Elinkeinoelämän keskusliiton tutkimuksen mukaan työnantajayrityksistä 13 500 ilmoittaa etsivänsä akuutisti jatkajaa.

Yritysvälitysmarkkinoilla on valtava potentiaali, ja pienet yritykset tarvitsevat asiantuntevaa apua navigoidakseen näissä monimutkaisissa prosesseissa. Tarjoamalla räätälöityjä, luotettavia ja läpinäkyviä palveluita voidaan auttaa yrittäjiä saavuttamaan menestyksekkäät yrityskaupat ja sukupolvenvaihdokset.

Palveluntarjoajia on Suomessa useita satoja, mutta etenkin fyysisesti saatavilla oleva palvelu on keskittynyt suurimpiin kaupunkeihin. Myös tässä osaajakunnassa tapahtuu eläköitymistä. Markkinoille kaivataankin nyt lisää toimijoita, jotka tarjoavat palveluita etenkin yksinyrittäjille ja mikroyrityksille.

MOP-hankkeen tekemän kyselyn mukaan noin puolet alan toimijoista on ollut alalla yli 10 vuotta. Valtaosa toimijoista on pieniä mikroyrityksiä. Suurin osa alan toimijoista ennustaa myyntitoimeksiantojen kasvavan tulevina vuosina (Komi_Tall_Varamaki_Katajavirta_Hemminki.pdf (theseus.fi)).

Palveluiden saatavuus vaihtelee alueittain, hintatasossa hiottavaa

Suomen Yrittäjien kuntabarometrin mukaan omistajanvaihdospalveluita on tarjolla useissa kunnissa, mutta palveluiden saatavuus vaihtelee merkittävästi eri alueiden välillä. Yrittäjien vastaukset paljastavat, että palveluiden saatavuus ja laatu ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat yritysten päätöksiin omistajanvaihdosten yhteydessä. Omistajanvaihdospalveluiden saatavuus on kriittinen tekijä yrityksen jatkuvuuden ja kasvun kannalta. Monissa vastauksissa tuodaan esiin tarve parantaa palveluiden näkyvyyttä ja saavutettavuutta, erityisesti pienemmissä kunnissa ja maaseutualueilla.

Omistajanvaihdospalveluiden saatavuudessa onkin parantamisen varaa, erityisesti yksityisen sektorin puolella. Hintataso on merkittävä tekijä, joka vaikuttaa palveluiden käyttöön ja koettuun arvoon. Monissa vastauksissa tuodaan esiin tarve parantaa palveluiden hinta-laatusuhdetta ja tarjota enemmän edullisia vaihtoehtoja erityisesti pienille yrityksille.

Julkisen sektorin tuki uusien yksityisten palveluiden synnyttäjänä tärkeässä roolissa

Myös kunnat voivat hyödyntää näitä tietoja kehittääkseen palveluitaan ja tukeakseen yksityisen palveluntarjonnan syntymistä alueilleen. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi tuomalla näkyviin tutkimustietoa, markkinatietoa sekä yrittäjien tarpeita. Palveluntarjoajien kohtauttaminen palvelun tarvitsijoihin ratkoo kohtaamishaasteita. Julkisella sektorilla on tärkeä rooli tutkimustiedon tuottamisen, herättelyviestinnän, tapahtumajärjestämisen ja esimerkiksi koulutuksen tarjonnan parissa yksityisen toiminnan rinnalla.

Pienille yrityksille lisää yksityisiä, laadukkaita palveluita

On selvää, että pienille mikroyrityksille ja yksinyrittäjille ei ole tarpeeksi kattavasti saatavilla laadukasta yksityistä palveluntarjontaa yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin. On myös markkinaehtoista toimintaa, että palvelun tarvitsija pystyy valitsemaan palvelua tarjoajien välillä ja kilpailuttamaan näitä. Terveillä markkinoilla kysynnässä kilpailee hinnan lisäksi laatu. Omistajanvaihdoksissa usein näitäkin tärkeämmässä roolissa voi olla palvelun tarjoajan ja ostajan välinen suhde. Palvelun tarvitsijalla tulisi siis olla saatavilla useita vaihtoehtoja.

Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liitto ry (SYVL) edistää ja kehittää yritysvälittäjien ja omistajanvaihdosasiantuntijoiden yhteistyötä, perinteitä, arvostusta, ammattitaitoa, työtapoja ja menetelmiä sekä jäsentensä toiminnan edellytyksiä kotimaassa ja ulkomailla. Liitto kehittää myös yritysmarkkinoita ja sen viesti on, että pieniä yrityksiä palvelemaan tarvitaan lisää yksityistä palveluntarjontaa.

Jos ja kun palveluntarjoajia ilmenee lisää, tulee liiton tarjoama auktorisointi (Yritysvälittäjien Auktorisointi – Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liitto ry (SYVL)) entistä enemmän tarpeelliseksi työkaluksi. Se vakuuttaa ostajan siitä, että palvelun tarjoaja tuottaa laadukasta ja asiantuntevaa palvelua, ja että tähän voi luottaa.

Tervetuloa mukaan tarjoamaan arvokkaita palveluita omistajanvaihdokseen ja tukemaan pienten yritysten kasvua ja kehitystä! Tervetuloa myös tutustumaan SYVLin toimintaan ja liittymään sen jäseneksi.

Anneli Komi
SYVL:n hallituksen jäsen
Suomen Yrittäjien omistajanvaihdostoiminnan päällikkö